måndag 22 december 2014

Litet antikt

Min far föddes 1915, mor 1919, fostermor 1903. Det här var nog sånt de brukade se inför julen. Numera är det bara lilla Gävle som hedrar julbocken! Hm... på sitt eget speciella vis då, för de lyckas nästan alltid elda upp den, så någon respekt lär inte finnas kvar för gammal tradition i den stan.
Jag vet inte vilken funktion julbocken hade egentligen... inte mer än att han kom med julpaket, enligt denna bild. Nog var den aningen skrämmande? Storebror försöker åtminstone skydda sin rädda lillasyster. Han lever upp till dåtidens manliga förebild redan! Men inte ser det ut som han är glad åt sin julklapp precis, snarare panikslagen. Kanske hade dåtidens ungar mindre rymliga samveten... med tyngre krav på "snälla barn" att försöka leva upp till?

I kväll är det helt vitt ute. Härligt! Hoppas att den dm snö vi fått också får ligga kvar över julen, eller ökas på med minst det dubbla. Men termometern kryper uppåt igen. Rimfrosten är väck tyvärr.
I morgon blir det matlagning på modest nivå; rödbetssallad och rödkål... och något bakverk kanske. Jag ska ändå äta av andras julmat på julafton, och på juldagen blir det förstås lutfisk, med mycket kryddpeppar på... hemma i lägenheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar