fredag 14 november 2014

Kära dagbok!

Julafton
Jag är en flicka på tretton år. Håret är inte ljust och inte mörkt utan mittemellan, stör nästan i rött. Jag bor på en bondgård i Valla, i Hälsingland. Min pappa är ingenjör och bor i Eskilstuna. Förut var han musiker. Nu ska jag börja skriva min första dagbok.
Först ska jag tala om hur jag har det. I dag har jag fått många julklappar: Skidbyxor, pyjamas, dagbok med penna, en liten almanacka i rött skinn, chokladask, strumpor, gul tulpan i kruka, två böcker som heter: Kulla Gulla finner sin väg och Liss och lyckopaddan, pussel, underklänning, grått skinn till min nya kappa, gotter, en till chokladask och blomma. Sammanlagt sexton julklappar. Det blev en trevlig julafton.

Juldagen
Inget särskilt att berätta, men jag har läst min ena julklappsbok. Strax före jul fick jag en annan bok av min lärarinna. Jag hade nämligen hjälpt henne i biblioteket under hela terminen.

Annandagen
Det har funnits sex hundar på gården, fem valpar och en stor. Nu är alla valpar sålda. Jag hade en liten svart som min egen, Den var minst och alldeles utan svans, men så lustig så man kunde skratta sig fördärvad åt den. En familj från Bollnäs köpte den. När jag kom hem från skolan fanns bara en valp kvar, och den skulle iväg till grannbyn. Jag var nära att gråta. Men alla fick det bra, tror jag. Nu är bara mamman kvar, Hon heter Sickan.

Vi är tjugofem elever i klassen. Alla flickor brukar önska sig saker. Jag också. Fick jag önska mig fem klädesplagg skulle jag vilja ha: en sommarkappa, en hatt, silkesstrumpor, bruna mockahandskar och en kofta. Kappan skulle vara beige med slejf i ryggen och skuren i våder, och dubbelknäppt. Hatten skulle vara brun och silkesstrumporna masksäkra och tunna. Koftan skulle vara röd och hemstickad i diagonalrutor och ha röda knappar.
Flickor önskar sig onyttiga saker också: en brun axelremsväska i läder, en klocka med läderarmband, självlysande siffror och röd sekundvisare, en silverring med röd pärla och make up saker. Jag tycker att det är spännande att ha blankpolerade naglar och sådant där.
Böcker, romaner och noveller, är saker som jag älskar. När jag inte har något att göra. I slöjden har jag börjat med en blåvitrutig klänning. Som fyllnadsarbete har jag mockasiner att sticka på. Förut gjorde jag ett nattlinne av tunt blåblommigt tyg. Jag har också broderat en kudde. Jag har a i betyg i slöjd (motsvarar en 4).

4 februari
Jag har börjat spara till en väska. Såg några på skoaffären på byn. En kostade 19.75, med spegel. En annan 21 kr. Den jag tyckte var fulast kostade 24 kr, men det följde med både spegel och portmonnä. Nu ska jag spara allt jag kan, 2.75 har jag redan. Ska plocka kottar. Men idag är det så fult väder att det inte går att plocka kottar. Det är larvigt. När man har ledigt då blir det fult väder! Men, tappa inte sugen, världen är full av tappade sugar.

10 februari
Nu har jag samlat mera pengar till väskan. Har plockat 18 - 19 liter kottar. Hörde att man får 25 öre litern. Jag har skollov på måndag och tisdag. Då ska jag plocka kottar.
Jag har gått i skolköket i 21 veckor. Vi hade provmiddag idag. Vår lärarinna och överläraren var inbjudna. Jag hade gjort muffins till kaffet.
I kväll ska jag höra ett program i radion, Karusellen. Det kommer igen varje lördag med tävlingar, sång och sådant där.

23 februari
Idag har jag en riktig nyhet. Anna har varit till Tallåsen och kom hem med en överraskning åt mig, en axelväska. Jag blev så glad så jag kunde knappt stå stilla. Nu gick min högsta önskan i uppfyllelse. Hon har heller inte sagt att hon vill ha de tolv kronor jag sparat ihop redan, så nu kan jag fortsätta att spara till handskar!

2 maj
Våren har kommit. Sädesärlan, bofinken och rödhaken har kommit från södern. Farmor och jag har sopat gården och snyggat upp litet ute, och jag har vänt rabatterna. Ljusnan har befriat sig från sin is idag. Det finns bara något isflak här och där efter stränderna.
Nu är det två veckor kvar till konfirmationen och tre till examen. På mina konfirmationskort har jag en äppelblomma som motiv. Mitt namn och var jag är ifrån står på kortet. Vi har alla sådana kort. Jag har fått 41 kort nu från mina läskamrater.
Svalorna kom också i går!

9 juni
Nu har jag äntligen slutat skolan. Vi började klockan nio på morgonen med engelska i 30 minuter, gymnastik lika länge, därefter fick vi mat. Sedan gick vi till kyrkan allihopa för där var det gemensam avslutning. Hela byns ungar var där. Betygen fick vi allra sist. Jag fick högsta betyg i ordning, uppförande och teckning, A, näst högsta, a, i sång, slöjd, gymnastik, tal och läsövning, skrivning och språklära, historia. I räkning, engelska, välskrivning och geografi fick jag AB, som är näst/näst bäst. BA i Naturlära och kristendom.
B är bara godkänd och C underkänd, men det hade jag inga.

Den 11 juni åker vi till Danmark på skolresa, och den 18 juni kommer vi tillbaka. Den 19 juni ska farmor fylla 75 år, och då kommer Stockholmssläkten... och säkert en massa folk från trakten och annan släkt hit för att fira henne. Då blir det tårta, som jag älskar!

1 kommentar:

  1. Underbart att få läsa och vilken tur att du har sparat dagböckerna dina!

    SvaraRadera